Κινδυνεύει τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο
και το δικαίωμα σε δημοκρατικό τρόπο ζωής
-------------------------------------------------------------------------

Η τελευταία συνάντηση εις το “Green Tree” της Νέας Υόρκης είχε δυστυχώς το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.  Τα Ηνωμένα ΄Εθνη καθόρισαν τον τρόπο ενεργείας για τους επόμενους λίγους μήνες θέτοντας ως ορόσημο την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία την 1/7/2012.  Είναι ένας τρόπος ενεργείας τον οποίο ο συνομηλιτής της πλευράς μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε ότι δε θα επέρχετο.  Δυστυχώς όμως όλες οι μέχρι σήμερα δικές του διαπραγματευτικές μεθοδεύσεις «πτώχευσαν» και μαζί κινδυνεύει άμεσα να «πτωχεύσει» και η πατρίδα μας. 

Βλέποντας τα πράγματα ρεαλιστικά θα ήταν πολύ δύσκολο να υιοθετούσαν άλλο τρόπο σκέψης τα Ηνωμένα ΄Εθνη.  Μόνοι μας «παρουσιάσαμε» τις διαπραγματεύσεις ως «δικής μας ιδιοκτησίας» παραγνωρίζοντας πλήρως ότι εις την ουσία αλλά και στη πράξη το πρόβλημα είναι η εισβολή και η κατοχή μέρους της πατρίδας μας από τη Τουρκία.  Και όσο καιρό αρνούμαστε για οποιοδήποτε λόγο να θέσουμε το θέμα κατ΄ αυτό το τρόπο και να απαιτήσουμε συνομιλίες απ΄ ευθείας με τη Τουρκία, με κύριο θέμα διαπραγμάτευσης, το τερματισμό της κατοχής, θα συνεχίσει η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση η οποία στην ουσία αποτελεί διαπραγμάτευση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Με απλά λόγια συζητούμε όχι το εάν θα αυτοκτονήσουμε αλλά με ποιο τρόπο θα αυτοκτονήσουμε.  Σ΄ αυτό το αδιανόητο σημείο φτάσαμε. 

Και σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι υπαρξιακής μορφής τους οποίους αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ήλθε να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος αναφορικά με το δημοκρατικό τρόπο ζωής σ΄ αυτό το τόπο.  Κάποιοι πολίτες κατηγορήθηκαν διότι απευθύνθηκαν μεγαλόφωνα προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ίδιο τρόπο όπως και η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού αλλά ενδεχόμενα δεν έτυχε να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του το πουν και οι ίδιοι κατ΄ ιδίαν μεγαλόφωνα.  Του το έλεγαν όμως μαζικά για μήνες καθημερινά έξω από το 

Προεδρικό Μέγαρο. Η ποινική δίωξη για την έκφραση άποψης, όσο ακραία και αν είναι, προς κάποιο, που ο ανεξάρτητος Ερευνητής που ο ίδιος διόρισε, κατέληξε ότι ευθύνεται, η οποία εκπορεύεται από αισθήματα που δημιούργησε η Φονική ΄Εκρηξη εις το Μαρί, ο θάνατος 13 συνανθρώπων μας, ο τραυματισμός πολλών άλλων και η πρόκληση ανυπολόγιστων υλικών ζημιών πιστεύω ότι δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημοκρατικού τρόπου ζωής εις τη Κύπρο και μας οδηγεί σε καθεστωτικά σύνδρομα που η ιστορία τα κατάγραψε με μελανά γράμματα, τουλάχιστο από πλευράς σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικό τρόπο ζωής. 

                                                     Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                     Δικηγόρος
                                                     Εκλελεγμένο Μέλος του
                                                     Πολιτικού Γραφείου
                                                     του Δημοκρατικού Συναγερμού

'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................