Το κρυφτούλι
........................................................................................................................................................................................................................................................

Είναι λυπηρό το φαινόμενο δύο άνδρες οι οποίοι ως εκ της θέσεως των όφειλαν να είναι μπροστάρηδες στους αγώνες του συνόλου του λαού ο ένας, και των στρατευμένων νέων της Κύπρου ο άλλος, να κρύβονται και να επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες των. 

Ο λόγος κατ΄ αρχή για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δια μέσω της δημόσιας τοποθέτησης του μόλις και τη περασμένη εβδομάδα ότι δε φέρει καμμίαν ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν εις τη φονική έκρηξη εις το Μαρί αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τη πλήρη έλλειψη σεβασμού του προς θεσμούς αφού η δική του ευθύνη, την οποία δεν αναγνωρίζει, διαγνώστηκε από την Ερευνητική Επιτροπή την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προήδρευε διόρισε. 

Προχώρησε όμως και σε δύο, κατά τη γνώμη μου, εκπληκτικές τοποθετήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Είπε κατ΄ αρχή ότι όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει.  Καλά, ξέχασε ότι μίλησε και μάλιστα έχοντας προηγουμένως βάλει το χέρι στο Ιερό Ευαγγέλιο ορκιζόμενος ότι θα πει «όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια»;  Τελικά τι έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα ενόρκως; Δεν είπε την αλήθεια ή δεν είπε όλη την αλήθεια και τώρα λέει ότι κάποτε θα μιλήσει;  Πολύ περίεργα αλλά και συνάμα ανησυχητικά πράγματα προερχόμενα μάλιστα από το πρώτο πολίτη του τόπου.

Το δεύτερο εκπληκτικό είναι ότι επικαλέστηκε το πόρισμα της Αστυνομίας προβάλοντας τη διαφορά του από το πόρισμα Πολυβίου.  Εγείρεται όμως εδώ ένα πελώριο ερώτημα. Πως γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πόρισμα της Αστυνομίας;  Αυτό υπεβλήθει μόνο εις το Γενικό Εισαγγελέα.  Ποίος του το γνωστοποίησε του Προέδρου της Δημοκρατίας και με βάση ποία εξουσία; Ο Γενικός Εισαγγελέας υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τα πράγματα διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο.  Του το κοινοποίησε του Προέδρου της Δημοκρατίας το πόρισμα της Αστυνομίας ή όχι;  Και εάν ναι με βάση ποίο Νόμο;

Ανεξάρτητα τούτου όμως η σύγκριση των δύο πορισμάτων η οποία έγινε από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το επιχείρημα ότι η Αστυνομία δε του βρίσκει ευθύνες είναι ατυχέστατη.  Συγκρίνει ανόμοια.  Η Αστυνομία, ελέω ασυλίας, δε διερεύνησε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ούτε καν του πήρε κατάθεση.  Ο κος Πολυβίου άκουσε την ένορκο μαρτυρία του.  Επομένως πως μπορεί να συγκρίνει ο Πρόεδρος και προτάσσει αυτό το ατυχέστατο επιχείρημα;

Ερχόμενος τώρα εις το δεύτερο άνδρα που προανάφερα, τον τέως – ευτυχώς λέγω εγώ – Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είναι καταθλιπτικό να παρατηρεί κάποιος την εναγωνιώδη προσπάθεια του να αποφύγει τη Κυπριακή Δικαιοσύνη. Τη Δικαιοσύνη του Κράτους του οποίου ηγείτο των στρατευμένων νέων του και που πρώτος όφειλε να έδιδε, με τη στάση του, το παράδειγμα ανάληψης της οποίας ευθύνης του αναλογεί και που βεβαίως πρώτος όφειλε να έδιδε το παράδειγμα του αγώνα για επικράτηση του δίκαιου και ορθού, που κατά τον ίδιο, θα είναι, υποθέτω, η αθωότητα του. 

Αντί τούτου κρύβεται στο σπίτι του και με διάφορες μεθοδεύσεις αγνοεί και παραγνωρίζει τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία του εμπιστεύθηκε τόσο τα στρατευμένα νιάτα της αλλά και τη θέση του Ηγήτορα του στρατιωτικού σκέλους του αγώνα της.

Τελικά είναι απερίγραπτα απογοητευτικό το παράδειγμα το οποίο δίδουν και οι δύο αυτοί άνδρες.  Βρέθηκαν στη δεδομένη στιγμή σε σημαντικές θέσεις και δε φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών.  ΄Εδωσαν παράδειγμα προς αποφυγήν αφού η ανάληψη ευθύνης είναι πράξη που δείχνει χαρακτήρα και λεβεντιά ενώ το αντίθετο, το κρυφτούλι και οι δικαιολογίες, παραπέμπουν σε παντελή έλλειψη και των δύο αυτών συστατικών. Και η Κύπρος παρά ταύτα περίμενε και από τους δύο καλύτερες ημέρες εις τον αγώνα που διεξάγει για εθνική επιβίωση.  Ο θεός να μας φυλάει. 
                                Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                Μέλος του Πολιτικού Γραφείου
                                και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου
                                του Δημοκρατικού Συναγερμού


                        

'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................