'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................


Η παραμελημένη Εξουσία
---------------------------------------

Οι πολίτες παρακολουθούν εναγωνιωδώς τις τελευταίες εβδομάδες τις συζητήσεις και τις διεργασίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων – Κυβέρνηση, πολιτικά Κόμματα, Οργανώσεις των Εργοδοτών και των Εργοδοτουμένων – για να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τη Τροϊκα με στόχο την επίτευξη κάποιας συμφωνίας χρηματοδότησης της Κυπριακής οικονομίας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα οριακής μορφής. 

Μέσα σ΄ όλη αυτή τη συζήτηση παραγνωρίζεται ένας τομέας ο οποίος θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο, ο τομέας της Δικαιοσύνης.  Ο τομέας αυτός είναι εκείνος που θα πρέπει να παρέμβει για να μπορέσουν όλα τα μέτρα που θα αποφασισθούν να έχουν πρακτική εφαρμογή.  Με άλλα λόγια μπορεί να επιβληθούν φορολογίες αλλά αν η Δικαιοσύνη δεν μπορέσει να παρέμβει αποφασιστικά, οι φόροι αυτοί θα μείνουν ανείσπρακτοι. 

Πολύ φοβούμαι ότι η Δικαιοσύνη δε θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο που προανέφερα.  Όχι γιατί δε θέλει αλλά διότι δε θα μπορεί.  Η Δικαιοσύνη δεν είναι τώρα που παραγνωρίζεται.  Αυτή είναι μία κατάσταση η οποία χρονίζει και η ανεξάρτητη αυτή Εξουσία εδώ και χρόνια παραμελείτε. 

Η Δικαιοσύνη στη Κύπρο εδώ και χρόνια βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά πάνω στο εκλεκτό ανθρώπινο δυναμικό της που τη κρατά ψηλά στη συνείδηση του Κυπριακού λαού.  Δικαστές, Δικηγόροι αλλά και το Διοικητικό προσωπικό υπερβάλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στο τεράστιο όγκο εργασίας ο οποίος μάλιστα αυξάνεται με γοργούς και ανησυχητικούς ρυθμούς λόγω της οικονομικής κρίσης. 

                        
Αυτό το πράττουν στερούμενοι των στοιχειωδών και απαραίτητων κτηριακών και τεχνικών μέσων.  Τα περισσότερα κτήρια είναι ανεπαρκή και τα τεχνικά μέσα ανύπαρκτα.  Είναι κατ΄ ακρίβεια τα ίδια τεχνικά μέσα όπως και πριν 30 χρόνια.  Τρανή απόδειξη του τι προαναφέρω είναι και η πρόσφατη εκκένωση των Οικογενειακού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών στη Λευκωσία λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου – το παλαιό Ανώτατο Δικαστήριο - μέσα στο οποίο στεγάζοντο. Τώρα «φιλοξενούνται» μέσα σε αίθουσες άλλων Δικαστηρίων, όταν οι τελευταίες είναι διαθέσιμες, και το προσωπικό τους εργάζεται ακόμα και μέσα από παλαιά αποχωρητήρια!!

Το πιο πάνω θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας εν όψη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κοινωνία σήμερα.  Είναι όμως, δυστυχώς, άρρηκτα συνδεδεμένα.  Η απουσία των απαραίτητων μέσων για να μπορέσει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη παράλυση του όλου συστήματος και ότι αποφασισθεί για να ανακουφισθεί η Κοινωνία θα κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.  Χώρια οι απαιτήσεις των πολιτών διαφόρων μορφών όπως η διατροφές, οι αποζημιώσεις λόγω τερματισμού απασχόλησης κ.τ.λ οι οποίες δε θα μπορούν να δικασθούν και να εισπραχθούν τουλάχιστο μέσα σε χρονικό διάστημα τέτοιο που να αποτελεί ανακούφιση σ΄ εκείνο που τις χρειάζεται.  
                                            
Δυστυχώς για χρόνια ο τομέας της Δικαιοσύνης αφέθηκε στη μοίρα του και εν πολλοίς στις πλάτες των ανθρώπων που την υπηρετούν. Τώρα, με την οικονομική κρίση που θα κληθεί να ενεργήσει για να αντιμετωπισθούν οι πρακτικές επιπτώσεις της δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Θα μείνουν πολλά μέτρα στο χαρτί.  Δε θα μπορέσουν να έχουν άμεση θεραπεία εκείνοι που πλήττονται από τη κρίση.  Τώρα θα γίνει αντιληπτό πόσο εγκληματικό ήταν που η Δικαιοσύνη αντιμετωπίσθηκε μ΄ αυτό τον τρόπο. Γι΄ ακόμη μία φορά θα πληρώσει ο Κύπριος πολίτης την αδράνεια όλων εκείνων που τον κυβέρνησαν και θα προσβλέπει με ελπίδα στη νέα Κυβέρνηση να διορθώσει, έστω και αργά ότι διορθώνεται μέσα στους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς που θα υπάρχουν. 

                          
                                Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                Δικηγόρος 
                                Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου
                                Δημοκρατικού Συναγερμού