'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................

Μα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
και οι περί αυτόν δεν έχουν ρολόϊ;

Η τελευταία πενταετία σημαδεύτηκε από πολλά αρνητικά. Υπάρχουν δύο τα οποία ξεχωρίζουν λόγω του βαθμού των καταστροφικών  επιπτώσεων που επέφεραν στους άμεσα επηρεαζόμενους αλλά  και τη κοινωνία γενικότερα. Αναφέρομαι στη φονική έκρηξη εις το Μαρί τον Ιούλιο του 2011 και τη καταστροφική  οικονομική κρίση η οποία ισοπέδωσε τη Κυπριακή κοινωνία  τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Αμφότερα τα προαναφερόμενα χαρακτηρίζονται και εν πολλοίς οφείλονται σ΄ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ο χρόνος δούλεψε  σε βάρος της Κύπρου με καταστροφικές  επιπτώσεις. Δυστυχώς αυτό δε συνέβει τυχαία αλλά  είναι το αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης  και όπως αποδείχθηκε «εγκληματικής» αδράνειας των Κυβερνώντων.

Το φονικό φορτίο στο Μαρί αφέθηκε στη τύχη του για 2,1/2 περίπου χρόνια μέχρι που στις 11/7/2011 μας θύμησε με τραγικές  συνέπειες την ύπαρξη του. Στο μεσοδιάστημα οι Κυβερνώντες, αγνοώντας πλήρως το παράγοντα χρόνο, πήγαιναν από σύσκεψη σε σύσκεψη και σύντασσαν εκθέσεις και αναφορές μέχρι που ο χρόνος μας θύμισε την ύπαρξη του με τραγικές συνέπειες για 13 συνανθρώπους μας και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής βιομηχανίας της Κύπρου.

Σε σχέση με την οικονομία τα δεδομένα είναι ακόμη πιο θλιβερά. Αν σε σχέση με το φονικό φορτίο στο Μαρί η προειδοποίηση ήλθε με την έκρηξη του πρώτου εμπορευματοκιβωτίου μόλις 7 ημέρες  πριν την ολική καταστροφή του φορτίου, η αρνητική πορεία της οικονομίας φαινόταν από χρόνια. Δυστυχώς οι Κυβερνώντες όχι μόνο «σφυρούσαν αδιάφορα» αλλά επιπρόσθετα διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά και η οικονομική κρίση «μας προσπέρασε».

Ο παράγοντας χρόνος όμως  για μια ακόμη φορά είχε αρνητικές καταλυτικές επιπτώσεις. Η οικονομική  κρίση δε μας προσπέρασε αλλά μας κτύπησε κατακέφαλα,  oι Κυβερνώντες δεν έκαναν για χρόνια τίποτα για να  προετοιμάσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει το κτύπημα και το χειρότερο, όταν μας κτύπησε, και αναγκάστηκε πλέον να αποταθεί στους μόνους  διαθετημένους να μας δανείσουν, τη Τρόϊκα, και πάλι ξέχασαν το παράγοντα χρόνο και τη σημασία του και άφησαν τους μήνες να περάσουν  φέρνοντας τώρα τη Κυπριακή οικονομία στο χείλος  της καταστροφής και τη κοινωνία σε απόγνωση. 

Τελικά η πενταετία διακυβέρνησης της  Κύπρου από το ΑΚΕΛ δια μέσω του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δημήτρη Χριστόφια μπορεί να  χαρακτηρισθεί και ως η πενταετία που οι Κυβερνώντες «ξέχασαν να φορέσουν τα ρολόγια  τους». Αγνόησαν το παράγοντα του χρόνου. Ο τελευταίος όμως «έτρεχε» και στο τέλος επέφερε  κτυπήματα στη Κύπρο που θα χρειαστούν δεκαετίες να προσπερασθούν. Τώρα τελειώνει  και ο χρόνος αυτής της διακυβέρνησης. Μπορεί να είναι το μόνο πέρασμα του χρόνου αυτής  της πενταετίας που χαρακτηρίζεται από θετικότητα. 


                                                     Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                     Δικηγόρος
                                                     Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου
                                                     Μέλος Πολιτικού Γραφείου
                                                     Δημοκρατικού Συναγερμού