'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................


ANAKOIΝΩΣΗ

Η δημοκρατία στη Κύπρο υπέστει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα τη Παρασκευή, 25/1/2013. Και αυτό προήλθε από τον Αρχηγό Αστυνομίας ο οποίος είναι ψηλά στην  ιεραρχία των προσώπων που είναι εντεταλμένοι, μεταξύ  άλλων, να διαφυλάττουν τις δημοκρατικές αρχές και την εφαρμογή τους στη Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης σχετικά με τις έρευνες για τη διαρροή εγγράφου από τη Κεντρική Τράπεζα, ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε τη δυσφορία και λύπη του για την ύπαρξη και εφαρμογή του δικαιώματος της σιωπής  στο κάθε ανακρινόμενο από την Αστυνομία.

Τα πιο πάνω είναι, κατ΄ελάχιστο θλιβερά και απαράδεκτα. Όχι διότι υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί ποτέ μια τέτοια προσδοκία όπως του Αρχηγού Αστυνομίας. Αυτό  θα γύριζε την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Κύπρο στην εποχή του  Μεσαίωνα. Είναι όμως απαράδεκτο και  ανησυχητικό όταν ο άνθρωπος που ηγείται της  Αστυνομίας δείχνει μία τέτοια χαμηλή έως  ανύπαρκτη αντίληψη του τι εστί ανθρώπινα δικαιώματα και κατ΄επέκταση το σεβασμό που τρέφει γι΄αυτά. 

΄Εχω έντονη τη πεποίθηση ότι το ολίσθημα είναι πολύ σοβαρό. Τα ανθρώπινα  δικαιώματα αποτελούν το θεμέλιο  της δημοκρατίας και καταπάτηση τους οδηγεί σε διδακτορικά καθεστώτα τα  οποία ο Ελληνισμός πλήρωσε πολύ ακριβά αλλά και που εμείς στη Κύπρο βιώνουμε καθημερινά λόγω της καταπάτησης άλλης μορφής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και  κατοχής. Επιβάλλεται τουλάχιστο απόσυρση των θέσεων αυτών αν όχι και απολογία από τον Αρχηγό Αστυνομίας. Διαφορετικά θα θεωρηθεί  ότι επιμένει στις θέσεις αυτές γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για τη θέση που κατέχει και επικίνδυνο.


                                                 Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                 Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου
                                                 Δημοκρατικού Συναγερμού