'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................

Τα προβλήματα της οικονομίας, το εθνικό
και η διαφθορά


Η Κύπρος διέρχεται δύσκολες ώρες. Ο απλός άνθρωπος διέρχεται  δύσκολες ώρες. Βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση τέτοιας έκτασης που δε βίωσε ούτε μετά τα τραγικά γεγονότα του  1974. Τα δεδομένα μάλιστα τότε, από πλευράς αντίδρασης, ήσαν καλύτερα. Υπήρχε δίπλα στη Κύπρο η Ελλάδα η οποία μόλις είχε περάσει από το «σκοτάδι» της δικτατορίας στο «φως» της δημοκρατίας και είχε τη δυνατότητα να σταθεί  δίπλα στη Κύπρο και να τη βοηθήσει. Τώρα δυστυχώς  και η Ελλάδα περνά δύσκολες, οικονομικά, ώρες και οι δυνατότητες να βοηθήσει τη Κύπρο είναι από  ανύπαρκτες μέχρι  περιορισμένες.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω παραμένει άλυτο το κατ΄εξοχή κυριότερο πρόβλημα της πατρίδας που είναι ο τερματισμός της Τουρκικής κατοχής και η απελευθέρωση. Η «μάχη» αυτή μάλιστα θα δοθεί τώρα κάτω από ακόμη πιο δυσμενείς  και αντίξοες συνθήκες  δεδομένης της κατάστασης της Κυπριακής  οικονομίας. Είναι όμως μια «μάχη» που πρέπει να δοθεί και οφείλει να έχει αίσιο τέλος,  μία βιώσιμη και σωστή λύση δηλαδή για το καλό του Ελληνισμού της Κύπρου αλλά και της πατρίδας γενικότερα.

Η Κυβέρνηση η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση  αυτού του τόπου εδώ και τέσσερεις μήνες έχει να διαχειριστεί τα  πιο πάνω. Είναι ένα τεράστιας δυσκολίας έργο και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δίπλα της οφείλουν να σταθούν όλοι όσοι πονούν αυτό το τόπο. Τα προβλήματα είναι τέτοιας  μεγάλης έκτασης και δυσκολίας που δε μπορούν   να αντιμετωπισθούν με κομματικά κριτήρια. Οφείλουν να αντιμετωπισθούν με τη συνδρομή όλων.

Ταυτόχρονα όμως η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ακόμη ένα  μεγάλο πρόβλημα. Αυτό της διαφθοράς και της σήψης που παρατηρείται στη Κυπριακή Κοινωνία. Ο λαός «ζαλισμένος» από τα απανωτά οικονομικά κτυπήματα παρακολουθεί άναυδος το φαγοπότι που λάμβανε χώρα και μάλιστα από ανθρώπους που θεωρούσε σημαίνοντα πρόσωπα της Κοινωνίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που του κλονίζει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη  του τόσο στους θεσμούς όσο και στους ανθρώπους που τους υπηρετούν.

Η αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος δε μπορεί να είναι αποκλειστικά μέριμνα της Κυβέρνησης. Πρέπει όλοι να συνδράμουν. Χωρίς φόβο και πάθος. Με τις  γνώσεις, τις ικανότητες και το «βάρος» που κουβαλεί  ο καθ΄ένας. Εναπόκειται στη Κυβέρνηση να ζητήσει την συνδρομή τους και θα είναι υποχρέωση τους να ανταποκριθούν. Διότι αν στο τέλος της ημέρας δε καθαρίσει «ο σταύλος του Αυγεία», δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς  και τους ανθρώπους  που τους υπηρετούν 
 τότε, μπορεί να λυθούν  στην πορεία του χρόνου τα προβλήματα της  οικονομίας αλλά και το ζήτημα της  επιβίωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας  αλλά η δημοκρατία σ΄αυτό το τόπο θα τεθεί σε  κίνδυνο αφού θα εκλείψουν παντελώς στη συνείδηση του απλού ανθρώπου τα στοιχεία της εμπιστοσύνης και του σεβασμού, στοιχεία άκρως απαραίτητα για μια δημοκρατική Κοινωνία. 
                                                       Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                       Δικηγόρος
                                                       Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου 
                                                       Δημοκρατικού Συναγερμού