'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................

Το Μαρί και η εκκρεμότητα που παραμένει

΄Εχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η ανικανότητα του Κράτους σε όλο της το «μεγαλείο» οδήγησε 13 ανθρώπους σε πρόωρο θάνατο.  Οδήγησε τον κόσμο στους δρόμους. Οδήγησε στη πρώτη εκκωφαντική διαπίστωση ότι το περιβόητο «σύστημα» νοσούσε και δε μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του.  Οδήγησε επίσης στην απαρχή της έντονης απαξίωσης του με τους πολίτες να «κατεβάζουν» τους πολιτικούς από το βάθρο που ήταν μέχρι τότε τοποθετημένοι κάτι που επιβεβαιώθηκε με τρόπο τραγικό λίγο αργότερα όταν μίας άλλης μορφής έκρηξη αυτή τη φορά, η οικονομική, οδήγησε το λαό στη τραγική διαπίστωση ότι δυστυχώς ήταν παντελώς απροστάτευτος και είχε αφεθεί στη τύχη του από εκείνους που με το ψήφο του τους έταξε να τον υπηρετούν. 

Επανερχόμενος όμως εις τα τραγικά γεγονότα του Μαρί της 11ης Ιουλίου του 2011, δυστυχώς τρία χρόνια μετά οι ψυχές των 13 αδικοχαμένων και οι μνήμες όλων των πολιτών παραμένουν χωρίς ανάπαυση και βάλσαμο αντίστοιχα.  Παραμένει σ΄εκκρεμότητα το προ πολλού τεθέν ενώπιο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ζήτημα εξέτασης των πιθανών ποινικών ευθυνών του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.  Μόνο η τελική απόφαση και ενδεχόμενες ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα θα θέσουν τέρμα στην εκκρεμότητα αυτή η οποία συντηρεί την νομική αβεβαιότητα αναφορικά με τη τιμωρία όλων όσων ενέχονταν για τη πρόκληση της τραγικής και φονικής έκρηξης. 

Η ολοκλήρωση του κύκλου της τιμωρίας των υπευθύνων δεν είναι θέμα εκδίκησης και δεν είναι βέβαια ούτε θέμα πολιτικό.  Είναι ένδειξη από μέρους της πολιτείας ότι σέβεται τους Θεσμούς της και τους πολίτες της.  ΄Εκτοτε βέβαια οι τελευταίοι αναμένουν  - δικαιολογημένα- και τη τιμωρία εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για τη καταστροφή της οικονομίας του τόπου.  Και λέω πραγματικά διότι οφείλει να προβληματίσει η παρατηρούμενη τάση να εξευρεθούν εξιλαστήρια θύματα για να ριχθεί στάχτη στα μάτια των πολιτών.  Ας γίνει αρχή από την φονική έκρηξη του Μαρί και η πολιτεία αποβάλλοντας τα φοβικά της σύνδρομα να προχωρήσει με τρόπο που θα περάσει το μήνυμα ότι είναι υπεράνω ανθρώπων, τίτλων και «καρέκλων».  Θα είναι η καλύτερη ένδειξη τιμής στους θανόντες.  Πολύ περισσότερο από τη παρουσία και τις προσφωνήσεις των πολιτικών εις τα μνημόσυνα τους. 


                           
                                                                                      Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                                                      Δικηγόρος