'Αρθρα
..........................................................................................................................................................................................................................

Η πρόβλεψη, η διαφθορά, η έκκληση και η οφειλόμενη τιμή

Η παρατηρούμενη κατάσταση διαφθοράς και εμπλεκόμενων συμφερόντων, χωρίς καμία απολύτως ντροπή ή αναστολή από τους πρωταγωνιστές αμφότερων, μου θύμισε εκείνο που μου είπε κάποτε ο πατέρας μου που για σχεδόν 30 χρόνια υπηρέτησε τον τόπο ως Δικαστής και δη Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετά για 8 χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. 

Μου είχε πει ότι «πάνω στην έδρα» ήταν «τυφλός».  Ότι του έφερναν ενώπιον του, όπως του το παρουσίαζαν, το δίκαζε και έβγαζε την απόφαση που έκρινε νομικά σωστή.  Όταν όμως έγινε Γενικός Εισαγγελέας τρόμαξε από το τι «είδε» σε σχέση με τα διάφορα ζητήματα για τα οποία ζητείτο η γνώμη του.  Μία υπό εξέλιξη πορεία κατάπτωσης των θεσμών.  Μία καταρράκωση των ηθικών αξιών και τέλος μία συνεχή προσπάθεια εκμετάλλευσης θέσεων με στόχο την αποκόμιση κέρδους. Πρόβλεψε μάλιστα το μεγάλο κίνδυνο που επέρχετο για την κοινωνία και τους πολίτες οι οποίοι σταδιακά, αντιλαμβανόμενοι τα ανωτέρω, θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του Κράτους.

Τον θεώρησα υπερβολικό.  Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με αυτά που βιώνουμε καθημερινά, επιβεβαιώνεται με τραγικές συνέπειες.  Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και θεωρούν τα πάντα και τους πάντες διεφθαρμένους και εμπλεκόμενους. Οι πολίτες σήμερα «στρέφουν το κεφάλι αλλού» όταν «περνά μπροστά τους» οτιδήποτε και οποιοσδήποτε τους θυμίζει την Εξουσία.

Το μεγάλο ερώτημα που αναπόφευκτα προβάλει είναι αν υπάρχει σωτηρία από αυτή τη κατάσταση της διαφθοράς.  Η γνώμη μου είναι πως ναι, υπάρχει σωτηρία αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.  Χρειάζεται εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και διατηρούν ακόμη αξίες, που αποστρέφονται τη διαφθορά και την εκμετάλλευση της θέσης τους να συμμαχήσουν με τους πολίτες. Μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας αυτής οι πολίτες πρέπει  να τους εμπιστευθούν, να αποβάλουν τον φόβο και να καταγγείλουν ότι διαφθαρμένο γνωρίζουν.  Να μην διστάσουν να αποκαλύψουν ότι «λερωμένο» γνωρίζουν, όποιον και αν αφορά.  Αυτή είναι και η προσωπική μου έκκληση προς τους πολίτες. 

Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό.  Εκείνοι που παραμένουν «καθαροί» να υψώσουν ανάστημα και να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της τιμωρίας των διεφθαρμένων και εμπλεκομένων μέσα στα παιγνίδια της εκμετάλλευσης των θέσεων τους και της επιρροής τους προς ίδιον όφελος.  Η τιμωρία από τη δικαιοσύνη σιγά σιγά θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη. Η συνέχιση της ατιμωρησίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποθράσυνση και σήψη. Προς θεού όμως. Δεν πρέπει να υπάρξουν διώξεις απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα.  Αυτό θα οδηγήσει σε παρωδία απόδοσης της δικαιοσύνης.   

Κλείνοντας θα επανέλθω σ΄εκείνο με το οποίο ξεκίνησα.  Η Κοινωνία αναζητά σωστά πρότυπα.    Αλλοίμονο αν περάσουν στη συνείδηση των πολιτών λανθασμένα πρότυπα. Οι τελευταίοι θα μιμηθούν το λανθασμένο, το διεφθαρμένο, αντί το ηθικά άμεμπτο. Η πολιτεία μπορεί να αναδείξει τα σωστά πρότυπα τιμώντας τους χρηστούς και αδιάφθορους.  Από τους κατέχοντες θέσεις και αξιώματα θα εξαρτηθεί αν και πως θα τους τιμήσει. Αυτή η τιμή θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, και η τελευταία προσφορά του τιμώμενου προς τον τόπο του, ένα τόπο που εναγωνίως προσπαθεί να μπει στο σωστό δρόμο. 

                                                                         Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
                                                                         Δικηγόρος
                                                                         Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου
                                                                         Δημοκρατικού Συναγερμού